Če ga pred dvema tisočletjema Rimljani pri Osorju ne bi preščipnili na pol, bi bil Cres z naskokom največji hrvaški otok. Še vedno je največji, a mu za vrat diha sosednji Krk – razlika je le pol kvadratnega kilometra. V dveh dnevih bomo Cres prevozili podolgem in počez. No, bolj podolgem, kot počez 😉

Prvi dan

Najprej bomo obiskali velikane Cresa: skrivnostni Valun, mogočne Lubenice, sestrici Martinščico in Miholaščico ter čarobno Vransko jezero. Krog od morja do neba in nazaj bo dolg 40 km in imel za 1000 višinskih metrov vzponov.

Drugi dan

Drugi dan bomo iskali Masmaliče, prijazne škrate, ki se skrivajo v Tramuntani. To je pokrajina na severnem delu otoka, kjer pod ostarelimi hrasti in za rumenimi livadami cipresastega mlečka umirajo prazne kamnite hiše nekdanjih prebivalcev. Za njimi so ostale le ovce, te so še kako žive. Labirint Tramuntane bo dolg 35 km in 700 višincev.

Vmes pa…

Na Cres jo bomo mahnili že v petek, 1. oktobra, popoldne. Tako bomo v soboto zjutraj pripravljeni na dvodnevno avanturo po otoku. Lahko prisedete v MahMTB kombi, ali pa grestena otok s svojim avtom. V mestu Cres bomo poiskali ugodno nastanitev za skupino. Tudi za zajtrke, kosila in večerje bomo poskrbeli sami. Če bo potrebno, se bomo pred kolesarjenjem razdelili v dve različno zahtevni skupini. V nedeljo popoldne nas bo trajekt prepeljal na celino in za nami bo še ena lepa avantura. Če vam je Cres zanimiv, a ne bi kolesarili dva dneva, se nam lahko pridružite le za en dan. Izbira je vaša!

Potrebujete:

Osnova je gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. To je lahko običajno, organsko, polnovzmeteno ali samo z vzmeteno vilico, dvodnevno furanje po Cresu pa je primerno tudi za električna kolesa. Potem je tu še obvezna čelada, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj ena rezervna zračnica in letnemu času primerna kolesarska oblačilaS sklenjeno članarino PZS smo zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju, turistično zavarovanje pa ponuja še obsežnejše kritje nezgod. 

Kaj pa, če bo šlo kaj narobe? Če bo slabo vreme, bomo vikend na Cresu prestavili za teden dni na 8. do 10. oktober 2021. Če bo zmedo naredila korona, jo bomo pač ubogali.

Stroški:

Prispevek za organizacijo in vodenje gorskokolesarskih tur je 110 evrov na osebo. Tisti, ki ste že kdaj kolesarili z nami, imate na ceno vodenja 10 % popusta, novinci pa dobite pisane MahMTB nogavice!

Prijave in vse informacije na mail matejmah@gmail.com ali telefon 041 413 323

Podatki za vplačilo:

MahMTB – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89a, Škofja Loka

TRR: SI56 07000 0000 323 585

Pred odhodom na Cres preberite še Živa, pejd po avto. Nasmejali se boste!