Če ga pred dvema tisočletjema Rimljani pri Osorju ne bi preščipnili na pol, bi bil Cres z naskokom največji hrvaški otok. Še vedno je največji, a mu za vrat diha sosednji Krk – razlika je le pol kvadratnega kilometra. V dveh dnevih bomo Cres prevozili podolgem in počez. No, bolj podolgem, kot počez 😉


CRES podolgem in počez, 9. in 10. april 2022


Dan nič

Dan nič bo v resnici petek, 8. aprila popoldne, ko jo bomo mahnili na Cres. O točni uri odhoda se bomo še dogovorili, prav tako o poti na Cres – čez otok Krk ali naravnost iz Brestove v Porozino. V dveh dnevih bomo prevozili nekaj takega:


Prvi dan

Najprej bomo obiskali tri velikane Cresa: skrivnostni Valun, mogočne Lubenice in čarobno Vransko jezero. O točni trasi ture od morja do neba in nazaj se bomo dogovorili v petek zvečer. Osnovni krog ima 45 kilometrev in 1000 m vzpona, v resnici pa ga lahko skrajšamo, podaljšamo ali oboje hkrati – Živa in Matej sva pripravljena na vse!


Drugi dan

Drugi dan bomo iskali Masmaliče, prijazne škrate, ki se skrivajo v Tramuntani. To je pokrajina na severnem delu otoka, kjer pod ostarelimi hrasti in za rumenimi livadami cipresastega mlečka umirajo prazne kamnite hiše nekdanjih prebivalcev. Za njimi so ostale le ovce, te so še kako žive. Labirint Tramuntane bo dolg 35 km in 700 višincev, a tudi tega lahko spremenimo v plus ali minus.


Vmes pa…

Na Cres jo bomo mahnili že v petek, 8. aprila, popoldne. Tako bomo v soboto zjutraj pripravljeni na dvodnevno avanturo po otoku. Lahko prisedete v MahMTB kombi, ali pa pridete na otok s svojim avtom. V mestu Cres bomo poiskali ugodno nastanitev za skupino. Za obroke bomo poskrbeli sami. Če bo potrebno, se bomo pred kolesarjenjem razdelili v dve različno zahtevni skupini. V nedeljo popoldne nas bo trajekt prepeljal na celino in za nami bo še ena lepa avantura. Če vam je Cres zanimiv, a ne bi kolesarili dva dneva, se nam lahko pridružite le za en dan. Izbira je vaša!


Zahtevnost

Za ture so potrebna gorska kolesa! Priporočeno je vsaj sprednje vzetenje, polnovzmeteno kolo je še boljše. Na naših turah običajno ne potrebujete ščitnikov, če pa se z njimi bolje počutite, jih le vzamite s seboj. Tehnično so naše ture srednje zahtevne. Asfalta se izogibamo, makadama je kar nekaj, najbolj pa smo veseli enoslednic, pa naj bodo te obrnjene navzgor ali navzdo. Praviloma vso turo odvozimo na pedale, zato je potrebna vsaj srednja fizična kondicija. Nič ni narobe, če kolesu in kolesarju pomaga elektrika. Vodnika Živa in Matej dobro poznava terene, po katerih vodiva, zato lahko vsako turo tudi med potekom prilagodiva željam in sposobnostim skupine.

Vse fotografije so bile posnete med našimi turami po Cresu in najlepše pokažejo kje in kaj bomo vozili.


Potrebujete:

Osnova je gorsko kolo z grobo profiliranimi gumami. To je lahko običajno, organsko, polnovzmeteno ali samo z vzmeteno vilico. Dvodnevno furanje po Cresu je primerno tudi za električna kolesa. Potem je tu še obvezna čelada, kolesarski nahrbtnik, bidon ali meh za pijačo, nekaj popotne hrane, vsaj ena rezervna zračnica in letnemu času primerna kolesarska oblačilaS sklenjeno članarino PZS smo zavarovani tudi pri gorskem kolesarjenju, turistično zavarovanje pa običajno ponuja še obsežnejše kritje nezgod. 

Kaj pa, če bo šlo kaj narobe? Če bo slabo vreme, bomo vikend na Cresu prestavili na kasnejši datum.


Stroški:

Prispevek za organizacijo in vodenje gorskokolesarskih tur je 120 evrov na osebo. Tisti, ki ste že kdaj kolesarili z nami, imate na ceno vodenja 10 % popusta, novinci pa dobite pisane MahMTB nogavice! Stroške prevoza, prehrane in bivanja (ocenjeni na 80 eur po osebi) bomo poračunali sproti.

Prijave in vse informacije

na telefon 041 413 323 ali

na mail matejmah@gmail.com 

Podatki za vplačilo:

MahMTB – Hartman Matej s.p.

Hafnerjevo naselje 89a, Škofja Loka

TRR: SI56 07000 0000 323 585

Pred odhodom na Cres preberite še Živa, pejd po avto. Nasmejali se boste!