Lahko označiš super traso. Lahko organiziraš spremljevalne prireditve. Lahko dobiš močne sponzorje. Lahko ponudiš testna kolesa. Lahko zagotoviš varstvo za otroke. Vse to so za festival Bajkafest pripravili Jože Zupančič in prijatelji iz društva Bajka. Le pri vremenu se jim je malo zataknilo. Še slavni vremenar in gorski kolesar Andrej Velkavrh jim ni mogel kaj prida pomagati. Je pa zagotovilda bo med trajanjem maratona suho in morda celo sončno vreme.

Stari mlin pred Šmarjeto.
Stari mlin pred Šmarjeto.

Bajkafest

Ko se je Jože odločil, da bo organiziral Bajkafest, je imel v mislih prejšnji vikend. A je hitro ugotovil, da se datum pokriva z novomeškim cestnim maratonom in svoj dogodek prestavil za teden dni naprej. Ko so se pred nekaj dnevi nad Dolenjsko začeli nabirati in kasneje puščati deževni oblaki, poti nazaj ni bilo več. Vse je bilo pripravljeno za prvi Bajkafest. Čeprav je še zjutraj rahlo deževalo, je Andrejeva napoved je seveda obveljala. 70 neustrašnih je odpihnilo oblake, ostalo je le blato. A to se od Dolenjcev pričakuje. Za legendarni Rock Otočec so ga celo sami naredili, kadar originalnega ni bilo dovolj.

Andrej je vedel, da bo takoj za Hmeljnikom posijalo sonce.
Andrej je vedel, da bo takoj za Hmeljnikom posijalo sonce.

Blatna kopel

Jože in ekipa so že od začetka pripravljali rekreativno gorskokolesarsko prireditevTrasa maratona s 37 kilometri in 800 m vzponov ni bila prezahtevna. Vodila nas je po makadamih in gozdnih poteh, asfalta je bilo zelo malo, nekaj krajših odsekov pa je navdušilo tudi gorskokolesarske sladokusce. Bila je blatna, a ne toliko, da bi se komu res zamerila. Le redki pa vemo, da nas je Jože peljal po obvozu in se tako izognil največji blatni kopeli. Škoda, zagotovo je šlo za zdravilno blato. V zadnjih tednih je Jože neštetokrat prevozil krog maratona. Tudi v soboto ga je, a ne s kolesom. Sedel je za volanom svoje biserno belega Subaruja in z utripajočo lučko ves čas vozil na čelu kolone. V cilju je bil Jože še vedno lep kot pušlc, njegov avto in mi pa lepo blatni.

Tudi mtb sladokusci smom prišli na svoj račun
Tudi mtb sladokusci smom prišli na svoj račun

Bajkastično

Klub neobetavnemu vremenu smo se pod Trško goro zbrali gorski kolesarji iz vse Slovenije. Mladi in stari. Največ je bilo seveda domačinov. Tudi nekaj velikih imen iz legendarnega kolesarskega kluba Krka. Trasa je bila dobro označena, ob poti smo imeli dve okrepčevalnici in na cilju vodo za pranje koles. Nekateri smo se kar tam tudi stuširali. V veliki pokriti dvorani so s pomočjo dijakov šolskega centra Grm pripravili pogostitev. Vsi udeleženci smo dobili spominske medalje in praktične nagrade, Andreja celo Scottovo kolo. Bend je igral na ves glas in včasih celo preglasil pogovore prijateljev za mizami. In na koncu smo dočakali torto velikanko.

Pobudnik, organizator in slavljenec Jože
Pobudnik, organizator in slavljenec Jože

 

Še na mnoga leta

Nisem še omenil, da je prav v soboto Jože praznoval svoj 46. rojstni dan. Torta je bila namenjena njemu in nam. Zaželimo mu še najmanj 99 ponovitev njegovega Bajkafesta. Ob takem trudu in tako dobri organizaciji si jih prav gotovo zasluži. In le 70 nas ima možnost, da se bomo takrat pohvalili z nastopom na vseh 100 Bajkafestih!

Celotno fotogalerijo najdeš  na tej povezavi!