Prvi Transalp je bil potovanje v neznano. Tekmovalci so julija 1998 vedeli, da jih do Garde loči 600 km in 8.000 prekolesarjenih višincev, organizatorji pa, da morajo 200 udeležencem ponuditi dogodivščino, ki je ne bodo nikoli pozabili. 

Tisto o nepozabni dogodivščini bo seveda veljalo tudi za 23. izvedbo Maxxis BIKE Transalpa, le številke bodo malo drugačne. Začel se bo že 5. julija 2020 v avstrijskem Naudersu, ki je od švicarske in italijanske meje oddaljen le za dober obrat pedala. Tudi cilj bo spet tak, kot se za pravi Transalp spodobi. Po zaključnem spustu z legendarnega prelaza Tremalzo si bodo tekmovalci stisnili roke na obali Gardskega jezera. Vmes pa Livigno, Santa Caterina, Aprica, Peio, Molveno, Valle del Chiese, 577 km in 18.940 višincev. 

Direktor dirke Marc Schneider pravi: “Trasa Transalpa 2020 je dokaz, da je raziskovalni duh v alpah še vedno nagrajen! Ni lahko leto za letom iskati novih, še neprevoženih poti, a se v Alpah in Dolomitih še edno najdejo tudi take.” Naslednje leto bo trasa spet bolj groba in prvinska, zato tudi tehnično zahtevnejša. Letošnji Transalp si brez težav odpeljal s hardtailom, za 2020 pa bo polnovzmetenec mogoče spet boljša izbira. 

V čarobnem ambiantu Alp se gorski kolesarji teden dni trudijo kar najbolje (ali pa najlepše) zaključiti vsako etapo, si med seboj pomagajo, a tudi tekmujejo, vzpodbujajo in se primerjajo. Kakorkoli že, na cilju si vsi čestitajo in mnogi rečejo: “Naslednje leto pridem spet!” Prijave so že odprte. Sprejeli bodo do 1000 kolesarjev, večinoma parov, a tako kot letos bodo 200 štartnih mest ponudili tudi posameznikom. 

Med dirko je poskrbljeno za prevoz opreme, prehrano, tehnično in zdravstveno pomoč, parkiranje avtov in spremljevalcev, lahko pa tudi za spanje. Organizirana nočitev v športnih dvoranah je dokaj poceni, ni pa primerna za vsakogar ;). 

Startnina znaša 899 evrov na osebo, za mlajše od 23 let je 200 evrov nižja.

Vse informacije dobiš na uradni strani Bike Transalpa:bike-transalp.dePrijaviš sena tem mestu.

V živo pa lahko (skoraj) vse o Transalpu izveš v sredo4. decembra v škofjeloški okrepčevalnici Mah. Na prvem letošnjem MahMTB večeru bomo govorili prav o etapni dirki Maxxis BIKE Transalp.

Foto Markus Greber

Preberi še
BIKE Transalp – dirka z imenom