S Plitvicami se je vse začelo. Vsaj kar se tiče ekipe Adria Bike, ki je pred petimi leti s prvim mtb maratonom začela pisati zgodbo o uspehu. Sicer tisto o Plitvicah ne drži povsem, saj se vse skupaj dogaja nekaj kilomegtrov naprej, v Korenici, ter na pobočjih Jelovega vrha.


Pridne punce iz Adria Bike.

Kje točno je to, najbolje pove odgovor Lenarta Noča pred prihodom: “Nimam pojma, kje sem. Sledim Garminu.” Klub temu smo se večer pred maratonom dobili na istem parkirišču in čakali, kaj bo prineslo jutro.

Dva dni

Maraton Plitvice je dvodnevni gorskokolesarski festival. Zagotovo največji v regiji. Sobota je bolj namenjena druženju na trgu pred občino. Kamorkoli pogledaš, vidiš prijatelja. Zabavni program se je potegnil pozno v noč. Prekinil ga je le kratek deževni vložek. Zastave, ki so vihrale v vetru, so bile kažipoti do šotorov sponzorjev in razstavljalcev.


Z organizatorjem zelo tesno sodeluje tudi ASA iz Nakla in sicer z znamkama Ziener in Alpina.

Tudi naša Asa Naklo je s ponudbo čelad in očal Alpina ter oblačil Ziener že nekaj let med njimi. Husqvarna, ki fantom iz Adria Bike že vrsto let pomaga ustvarjati steze, je za udeležence spet postavila “Free Rakia Zonu”, njim nasproti je Dukat častil mlečne napitke, Naturel pa športne in vitaminske. Tudi take z dodatkom proteinov.


Živahno je bilo tudi med razstavnimi prostori.

Zvesti Giant je na ogled in poskušino postavil vso floto koles. Tudi takih z elektro dopingom. V tem segmentu se krepi tudi nemški HaiBike. Ob takem številu kolesarjev se seveda tudi sponzorji in razstavljalci radi pridružijo organizatorjem.

Dan za maraton

Nedelja, dan za maraton, je bila skoraj ponovitev lanske. Močan veter je iz Bosne nosil črne oblake, a rekli so, da ti niso nevarni za dež. Čeprav so se nekateri ustrašili vremenske napovedi, je zjutraj nepregledna množica kolesarjev preplavila Korenico. Ampak nebo je držalo s pogumnimi in vreme je zdržalo do konca. Trase so bile tri in enake, kot prejšnja leta. Od 35 do 68 kilometrov, večinoma po makadamskih poteh in vsaj na Epicu s tremi lepimi terenskimi odseki. Spremenili so le starostne kategorije.

Ob pol desetih je čez vetrovno Koreničko polje proti hribom zavila kača skoraj 700 kolesarjev. Glavnina je tako močno zapodila v veter, da se je ta v trenutku raztrgala. V klanec se je hitrost sicer zmanjšala, tudi veter se je umiril, a tempo je ostal visok. Seveda, saj so bili v ospredju tudi mnogi dobri Slovenci.


Tik pred štartom.

Več kot trideset jih je namesto na Sello Rondo zavilo k sosedom Hrvatom. Vsak na svojo traso. Prvi so zaključili tisti na Easy, potem Classic, med njih pa so se v cilju kmalu pomešali najhitrejši iz Epica. Prvi prav Lenart Noč, ki smo ga z dobrimi poznanstvi v zadnjem trenutku postavili na štartno listo. Od naših punc je ta dolgo najhitrejekončala Maja Zavrl in prav tako pristala na stopničkah.

Predanost

Najkrajšo traso je odpeljal tudi Hrvoje, eden od šefov Adria Bike. Tako je med samo tekmo preveril stanje na progi in vzdušje med tekmovalci. Ti so bili seveda navdušeni, saj uigrana ekipa odlično obvlada svoje delo. Drugi šef, Tomislav, je vse dokonca ostal s prostovoljci, ki so skrbeli za prijave, traso, in okrepevalnice. Vse je teklo kot namazano in tako kot lani lahko zapišem: mtb maraton Plitvice je profesionalna dirka za amaterje.

Vrstni redi 

Fotografije: Živa in Matej Hartman

Preberi še:
Profesionalna tekma za rekreativce