Prvi tekmovalci, ki so bili takrat bolj avanturistiso na startu etapne dirke 4 Islands stali aprila 2015Če ne bi bilo korone in odpovedi leta 2020, bi ta epska gorskokolesarska dirka po kvarnerskih otokih letos praznovala okroglo obletnico. Tako je števec malo zamaknjen in bo letos med 16. do 20. aprilom dirka nosila številko devet.

4 Islands – največja dirka v tem delu Evrope

Pred več kot desetletjem je bila organizacija dirke, ki bi potekala vsak dan na drugem otoku, le genialna ideja. A ideja je zaživela in uspela. Ekipa zanesenjakov je postala ekipa profesionalcev. Prizorišča so ostala vsa leta ista: otoki Krk, Rab, Cres in Lošinj, spreminjajo pa se trase, ene bolj, durge manj. Leta 2019 so štirim osnovnim etepam dodali še začetni prolog. Pred dvema letoma so se povezali z novim strateškim partnerejm in dirka 4 Islands je postala del svetovne serije Epic.

mtb.si na 4Islands 2016: Tomaž in Matej

Majcnovih osem 4 Islands

Na dirko 4 Islands že od začetka prihajajo udeleženci z vsega sveta. Eni so jo odpeljali samo enkrat, drugi večkrat. A samo eden je sodeloval na vseh dirkah od prve od zadnje in pravi, da ji bo ostal zvest tudi naprej. To je Celjan Urban Majcen. Lani, ko smo se s trajektom peljali s Krka na štart druge etape v Lopar, sva se zapletla v pogovor. Tole mi je povedal:

”Že leta sem navdušen gorski kolesar. Ko sem pred leti na internetu zasledil novico, da pripravljajo dirko po štirih otokih, sem se v trenutku odločl, da bom na štartu tudi jaz. Njihova ideja me je navdušila, rad imam nove izzive, pa še Kvarner je tako blizu. Organizatorje sem že na začetku podprl tako, da sem kupil več startnin in jih dal prijateljem”.

Urban Majcen, Alban Lakata in Martin Ločnikar

Pustolovščina že od 2015

Urban Majcen nadaljuje: “Prva izvedba je bila prava pustolovščina. Udeleženci nismo vedeli, kaj nas čaka, verjetno tudi organizatorji ne. Bilo je nekaj improviziranja, ampak ekipa je bila dobra in vse so odlično izpeljali. Tudi vzdušje med tekmovalci je bilo enkratno. Seveda je bil prisoten športni duh, a zraven smo se vsi neizmerno zabavali. Zasnova in izvedba dogodka me je resnično navdušila, hkrati pa sem spoznal dele otokov, ki so mi bili prej povsem neznani.”

“Z leti se je dirka spreminjala. Tekmovalci nismo bili več prepuščeni sami sebi. Organizatorji so še bolje poskrbeli za nastanitev, prehrano in logistiko med etapami. Morda je dogodek zato izgubil malo avanturističnega duha, a za tekmovalce, sploh tiste, ki so tu prvič, je zdaj mnogo lažje.”

Škoda, ker ni več zahtevnega spusta!

Meni je žal, da so lani na Krku črtali zahtevni spust z Velega vrha v Punat, Urban pa se s tem strinja. Meni, da je bil ta del preveč selektiven, in to že na samem uvodu v štiridnevno dirko. Tudi na tekmah kolesari za užitek, pomembno mu je druženje, seveda pa s štartno številko na kolesu da vse od sebe.

Urban je na startu dirke stal osemkrat s petimi različnimi partnerji. Vedno je vozil kolo znamke Specialized, prvo leto Stumpjumperja, potem se je presedel na hitrejšega Epica. Lani sta s partnerjem odpeljala tudi Swiss Epic, afriški Cape Epic pa še ostaja na spisku njegovih želja. Seveda bo na dirki sodeloval tudi letos!

Matej Harmtan, Peter Vesel in Dejan Nemeček

Nobena dirka 4 Islands ne mine brez mtb pika si

Tako kot Urban, je od samega začetka del 4 kvarnerske tudi ekipa mtb.si. O dirki pišemo pred dogodkom, se med dogodkom skoraj v živo oglašamo z etap, iščemo posebne ljudi in njihove zgodbe, zraven pa še pomagamo organizatorjem. Ja, z leti smo tudi mi postali del njihove ekipe.

Za konec še nekaj naše statistike: Na temo 4 islands smo smo v vseh teh letih spisali 132 prispevkov (ta je 133.), prva udeleženca leta 2015 sta bila Uroš Ložar (na singlespeed fetbajku) in Aleš Boben. Največ startov za ekipo mtb.si pa imava Aleš Boben in Matej Hartman, vsak po šest. S tem si za Urbanom Majcnom in Borisom Basto, ki je 4 otoke prevozil sedemkrat, še z nekaterimi deliva tretje mesto. Aleš in Matej sva leta 2021 4 Islands končala na skupnem tretjem mestu v kategoriji Grand Masters!

4 Islands 2021: 3. mesto za mtb.si