Pogrešal sem Krk. Zgodaj spomladi sem se zadnjič pognal čez njegove kamnite poti. Na otok sem prišel spet pred nekaj dnevi, da vidim, koliko se trasa maratona Krk ‘n’ Roll razlikuje od prve etape 4 Islands.

Njega dni je skakalec ob palici Sergej Bubka centimeter za centimetrom dvigal letvico svetovnega rekorda (in za vsak centimeter dobil lepo finančno nagrado). Podobno zdaj Adria Bike gorskim kolesarjem počasi odkriva lepote Krka. Začeli so z uvodno etapo dirke 4 Islands, letos tam izpeljali še nadomestno za preveč vetrovni Rab in konec sezone pripravili še maraton Krk ‘n’Roll.

It’s a long way to the top

… je najdaljša preizkušnja K’N’R. Čeprav ta ne pelje čez Veli vrh, se na 76 km dolgi trasi nabere za skoraj 1.700 m vzponov. Že res, da se delno naslanja na traso 4 Islands, a je njen značaj drugačen. Maraton je zahteven, a te ne “ubije”. Je ravno pravi za lep zaključek sezone. Štart je seveda v Baški. Strm asfaltni klanec do cerkve Svetega Ivana, njeno kamnito nadaljevanje skozi borov gozd in prečkanje Mesečeve pokrajine poznajo že mnogi. Potem se podobnost s 4i konča. Kamnita pot zavije desno, se spusti proti Vrbniku, a že pred mestom zavije v vinograde. Morju se približa pri rtu Svetega Maraka, kjer se spet obrne v notranjost otoka.

Potem se začne najlepši del maratona, ki ga bodo doživeli le tekmovalci na najdaljši razdalji. Malo pred Risiko trasa z asfalta zavije v gost gozd in se spremeni v ozko stezico, stisnjeno med kamnite kraške ograde. Zaradi zahtevne kamnite podlage je kar počasna. Gor proti Šilu in naprej skozi Dobrinj večinoma zvesto sledi označeni turi št. 23. Dobrinj je edino mesto, skozi katerga gre dirka. Seveda to ni velemesto, ampak staro, simpatično primorsko mestece. Ta del trase si velja zapomniti, saj se ga splača ponoviti.

Na 44. kilometru se pot obrne nazaj, a cilj je še daleč

Precej višincev je že za tabo in že se pozna utrujenost. A pod kolesi je makadamska pot in ta se spet hitreje zavrtijo. Ko še enkrat od zgoraj pogledaš na Vrbnik (ta v sebi skriva najožjo ulico na svetu), se začne zadnji daljši vzpon. Tudi ta je srcu prijazen in pod Treskavcem te pripelje nad izvir Vele Rike. Spet si na trasi 4 Islands in pred teboj je dolg, lep spust k Žancu.

10 kilometrov pred ciljem se znajdeš na asfaltu. Do Baške moraš izgubiti še 200 metrov višine. Čas je, da v noge spustiš zadnje atome moči. Vendar pazi, da v Dragi Baščanski ne boš prehiter. Tam moraš za eno od hiš zaviti ostro desno na makadam. Nekaj cikcakanja čez mostičke, kratek vzpon, svetel gozd, dolg travnik in drevored ob suhi strugi te ločijo do slavoloka zmage.

Za konec

Maraton nima dolgih in napornih vzponov ter tehnično zelo zahtevnih spustov. Seveda moraš dobro kontrolirati svojo hitrost, saj so makadamski ovinki lahko hitro prehitri. Močni nalivi so v minulih tednih razrili mnoge poti in v njih vrezali globoke jarke. Pazi, teh je kar precej! Če greš po zmago, izberi trdaka, za udobje raje polnovzmetenca. Kolo s + gumami pa je sploh odlična izbira. Tubeless sicer ni obvezen, ga pa toplo priporočam. Trnje in ostro kamenje ni prijazno do zračnic.

Okrepčevalnice so na dogodkih  Adria Bike vedno dobro založene, zato prav veliko popotne hrane ne potrebuješ. Vreme bo, kakršno bo. Pri napovedi ne glej le temperatur, ampak bodi pozoren tudi na veter. V soboto se je na traso dirke sklanjalo še veliko robidovja, a sem prepričan, da bodo Igor, oba Tomislava in ostali fantje s Husqvarnami naredili red.

Traso Krk ‘n’ Rolla sva prevozila s Simonom. Trideset let je že, odkar sva najstnika s specijlakami norela po gorenjskih cestah. Čeprav oba Ločana, se potem nisva več srečala. Do prejšnjega tedna, ko je prišel na Mahov sredin krog. In potem je šel tudi na Krk. Lepo je bilo spet voziti z njim.


Na dirko, ki bo 14. oktobra, se lahko prijaviš na adriabike.hr.