Livigno - Italija

Prebivalci Livigna so še danes ponosni na svojo tihotapsko preteklost. S tem so jezili financarje, gorskim kolesarjem pa zapustili najlepše tihotapske steze.

Poletni Livigno je  gorskokolesarski raj. Nešteti kilometri tekočih stezic, enkratni pogledi na Paradisino, Bernino in Ortler, kolesarski park Mottolino, dobro založene kolesarske trgovine v mestu in zanesljivo vodenje najlepših tur  vam zagotavljajo nepozaben  dopust v Livignu. Magija prelazov Alpisella, Trela, Buffalora ter dolin Val delle Mine, Mora in Federia vas bo začarala. Nas je prvič pred več kot dvajsetimi leti. In nato vsako leto znova.

Magični teden v osrčju alpske idile

Za Livigno smo vam pripravili samo tedenski paket. Nastanili vas bomo v izbranem apartmaju, če pa izberete avtodomom, bomo teden dni preživeli v enem od kampov. Zajtrk in večerjo si pripravljamo sami, na kosilo pa gremo v eno od gostiln. Če smo na daljši turi, imamo kosilo nekje na poti.

Katere ture vam predlagamo? Prva je seveda razgledna krožna tura nad Livignom. Rečemo ji "aklimatizacijska", saj se moramo na nadmorsko višino 2000 m in več še privaditi. Naslednja je lahko preko prelaza Alpisella do jezera San Giacommo. Potem so na vrsti daljše: Passo Trela, Val Mora, Bocheta di Forcola, Federia in Carosello 3000 (le kaj pomeni ta številka?) Če nam zmanjka poti okrog Livigna (v resnici jih ne), gremo pogledat čez Forcolo v Švico; Bernina, St. Moritz, Maloja, pa tudi Scuol so nam na dosegu roke.

Ko si boste zaželeli dan oddiha, boste ugotovili, da je en sam premalo. Neštete trgovine vas ne bodo spustile iz rok: kolesa in športna oprema, telefoni in fotoaparati, ure in sončna očala. Ter seveda oblačila vseh svetovnih znamk. Ste že kdaj spustili otroka v trgovino z igračami?

Livigno je bil še pred štiridesetimi mala vasica 1816 m nad morjem, ki jo je snežna odeja  za pol leta odrezala od sveta. Ko so 1968 prebili tunel v Švico, so nekdanji tihotapci takoj obrnili ploščo in začeli razvijati najprej zimski, potem pa še poletni turizem.  Pri tem jim izdatno pomaga tudi status prostocarinske cone. Lične pol lesene - pol zidane hiše imajo v pritličjih trgovine, zgornja nadstropja pa so urejena v apartmaje za goste.

Vprašajte nas, kaj vse vam še lahko ponudimo v Livignu.


info@mahmtb.com

tel: 041 413 323

FOTOGRAFIJE IZ LIVIGNA