Lani sem si (jim) rekel, da ne bom več tekmoval. Anita iz Hrvaške me je vso zimo zaman snubila, da bi šla skupaj na etapno dirko 4 Islands. Nisem popustil in našla si je drugega partnerja. Seveda sem kasneje goljufal. S številko 13 sem dirkal na Vršič. Moral sem, saj imamo doma zelenega Ponyja letnik 1977. In potem še enkrat. Z debeluhom in številko 69 sem vozil na našem Loka MTB maratonu. Moral sem, saj sem njegov ata.

 

Pred štirimi leti sva se z Igorjem pogovarjala o njegovem Teku štirih mostov. Naenkrat sva preskočila na gorsko kolesarjenje in že je bila tu ideja o MTB maratonu. Igor je imel ekipo, jaz traso. Seveda se nam ni niti sanjalo, koliko truda bo potrebnega za izvedbo tekme. Obiskali smo skoraj 90 lastnikov zemljišč, po katerih poteka trasa, in dobili njihova soglasja. A to je bilo le ogrevanje, ostala birokracija je bila veliko zahtevnejša. Na koncu smo se veselili pohval tekmovalcev na maratonu, ki je dal tudi državne prvake za leto 2013. Lenart Noč je postal prvi zmagovalec Loka MTB maratona.

Lani so organizacijo v svoje roke vzeli Stanko in člani športnega društva Utrip. Dogajanje smo iz Škofje Loke preselilo v njihovo vas Zminec. Pokazali so mi vzpon na Polhovec in spust s Svetega Petra hriba, ki sta odlično začinila traso. Potem se je skvarilo vreme, a tista sobota je bila lepa in Luka Tavčar je poskrbel za presenečenje dirke.

spelaTudi letos je organizacijska ekipa ostala enaka. Stanko je duša dogodka, Utripovci pa utripajo z njim. Neverjetno, koliko energije vlagajo ti fantje in dekleta v množico dogodkov, ki jih pripravljajo. Traso smo letos le minimalno spremenili. Čeprav smo bili zaradi odpovedi maratona na Soči nervozni, z dovoljenji letos nismo imeli težav. Verjetno zaradi dobrega dela v minulih letih. Poletni nalivi so razrili podlago in naredili spuste zahtevnejše. Tudi letos smo pred tekmo pripravili pet ogledov trase – roza runda je bila namenjena samo dekletom. In vreme nam je služilo – zadnji teden se je smejalo sonce in mi z njim. Trudili smo se s promocijo in tekmovalci so prišli iz vse Slovenije – od Prekmurja do Primorja. Pa še en Rus, Američan in Hrvat. Rekreativci in vrhunski tekmovalci, prvič Tanja Žakelj in cestni as Matej Mohorič. Seveda si jih želimo še več in z dobrim delom jih bomo privabili. Zmago je, tako kot pred dvema letoma, vzel Lenart Noč.

Jaz sem se po progi podil z debeluhom – “fetbajkom”. Prišel sem uživat, a se je ponovila zgodba z Vršiča: ko na balanco obesim štartno številko, postanem tekmovalec in jo gonim na vso moč. Vseeno sem užival in dokazal, da kolo z debeeelimi gumami dobro pleza, se odlično spušča in zna celo tekmovati!

Že na cilju smo napovedali datum naslednjega Loka MTB maratona: 10. september 2016. Ekipa bo ostala enaka: Stanko, ŠD Utrip in MahMTB . Presenečeni boste, kaj vse vam pripravljamo za naslednje leto. Zdaj že vemo, kaj potrebujemo in česa ne. Pridite, ne bo vam žal!

150917_roza_400

In še nekaj: za konec sezone (in lažji začetek naslednje) gremo z dekleti od 25. do 27. septembra v Medulin na Roza MTB Vikend. Še se lahko prijavite, ne bo vam žal.

Namesto galerije pa povezava na fotografije različnih avtorjev z Loka MTB maratona 2015.

Matej Hartman in Mah MTB